Optimizează costurile cu tratamentele agricole din ferma ta! Cu drona DJI Agras T30!
Vezi Drona DJI Agras T30Ți-ai cumpărat o dronă sau vrei să îți cumperi una, dar nu știi ce urmează după achiziționare? Noi suntem aici pentru a te ajuta, cu o serie de articole despre legislația dronelor, clare și complete. Dacă în celălalt articol am vorbit despre legislație și ce reguli se aplică, în acest articol vom vedea care sunt pașii pe care un deținător de dronă îi are de parcurs pentru a deveni un pilot recunoscut legal. Dacă nu ai citit primul articol, îl găsești aici și recomand să arunci o privire peste el ca să știi despre ce vorbim în articolul prezent.
Înregistrarea pe platforma AACR
Dacă ai citit primul articol știi deja că în țara noastră instituția care reglementează zborul cu drone este Autoritatea Aeronautică Civilă, iar după ultima actualizare a regulamentului european din ianuarie 2023, deținătorii de drone sunt obligați să se înregistreze ca și operatori, primind un cod unic de înregistrare care va trebui afișat pe dronă în mod vizibil. Este de asemenea obligatorie înregistrarea pilotului/piloților și a aeronavei. Să ne reamintim din articolul precedent: operatorul este cel care deține drona (instituție, firmă, persoană fizică, etc.), iar pilotul este cel care pilotează drona și poate fi una și aceeași persoană cu operatorul sau poate fi o altă persoană, în ambele cazuri necesită înregistrarea.
Pentru a pilota o dronă, ai nevoie să te înregistrezi pe platforma https://uas.caa.ro/, care este platforma oficială pentru drone a AACR (Autoritatea Aeronautică Civilă Română). Ulterior va trebui să obții cele două certificate care te atestă ca și pilot în România, A1/A3 respectiv A2, care se obțin în urma unor examinări online din legislație pe aceeași platformă.
Revenind la platforma AACR, site-ul va arăta precum în imaginea de mai sus. Pentru a crea un cont nou, dă click pe Înregistrare.
În noua fereastră se vor completa numele, prenumele, adresa de e-mail, parola și confirmarea parolei, după care se poate apăsa pe butonul Înregistrare. Veți primi pe adresa de e-mail un mail de confirmare a adresei, apoi vi se va deschide fereastra de mai jos:
Dând click pe opțiunea Identificare, un panou precum cel de mai jos se va deschide, unde veți introduce toate datele solicitate și veți da Salvare în colțul din dreapta sus. Când ați introdus toate informațiile, folosiți butonul Închidere (dreapta sus). Felicitări! V-ați înregistrat ca operator UAS!
În cadrul platformei sunt disponibile informații pentru:
Același cont se poate folosi atât pentru activitățile individuale ca persoană fizică (PF) cât și separat pentru persoană juridică (PJ). Dronele sunt atribuite individual pentru PF sau PJ.
Examinare
După ce te-ai înregistrat ca operator de dronă, panoul principal va arăta precum în această imagine:
În partea dreaptă vei găsi la MATERIALE TRAINING materiale de studiu complexe din legislație pentru a te pregăti de examinare. În centru vei găsi cele două examinări pentru care se plătește 10 euro + TVA /certificat, urmând și o taxă de înregistrare cod de operator de 20 euro + TVA. După cum vezi în ecranizarea de mai sus, ai posibilitatea să te înscrii ca persoană fizică sau juridică. Fiecare examinare constă în 40 de întrebări pentru A1/A3 respectiv 30 de întrebări pentru A2, cu 4 variante de răspuns, una singură fiind cea corectă. Odată plătită taxa ai dreptul la 3 examinări; dacă nu ai răspuns corect la numărul minim de întrebări ești respins și vei avea dreptul la reexaminare abia după 24 de ore. Certificatele sunt valabile timp de 5 ani.
Echipa Riagro îți pune la dispoziție cel mai complex și intensiv training de operare și legislație de pe piață, care include parcurgerea legislației și a regulamentelor de zbor, de asemenea oferindu-ți și tot suportul necesar înregistrării tale ca operator, înregistrării aeronavei și obținerii certificatelor de pilot.
Pentru achiziții, prestări servicii sau orice altceva, nu uita că suntem disponibili la orice oră!